Istoricul Școlii nr. 3 din Bălăceanca


Primul document cunoscut (Vornicia din lăuntru 574/1838vol II, pag 138) în care se vorbește despre existența școlii din Bălăceanca datează din 1838. Conform acestui document, școala avea 3 odăi ce aveau nevoie să fie mobilate.
 În 1844 școala din Bălăceanca  deservea mai multe catune: Bălăceanca , Glina Andronescului, Glina Izvoranului, Manolache și Căldăraru. Situația materială a școlii nu era cea mai bună: „școala nu are nici uși nici ferești.

În 1867 cursurile nu se mai țineau în vechea clădire deoarece aceasta era deja ruinată, ci se țineau în casa bătrânească a unui arendas pe nume Zamfir Popescu, care oferise o odaie pentru cursurile scolare.

Un alt document din 1875 mentioneaza faptul ca la Scoala din Bălăceanca  in anul scolar 1874-1875 s-au inscris 70 baieti si 35 fete, insa au urmat scoala doar 30 de copii. Din acesti 30 de elevi au promovat 2 baieti din cl II-a in a III-a si 2 din cl I-a in a II-a. In anul scolar urmator s-au inscris 65 baieti si 35 fete. Nota era semnata de invatatorul D. Grigorescu.

Eftimie Diamandescu construieste o noua scoala in aceeasi perioada in care a construit Biserica si Azilul – 1884.

 
O masă festivă în vechea școală construită de Eftimie Diamandescu
Eftimie Diamandescu
 
In 1886 invatator era preotul satului Stan Stoicescu. Acesta cerea primarului Nicolae Marin amedarea parintilor care nu isi trimit copiii la scoala. Din 100 de copii care aveau varsta ceruta de lege pentru a merge la scoala. doar 40 de copii fregventau cat de cat cursurile scolare.

Prin Testamentul sau, Eftimie Diamandescu s-a îngrijit în mod deosebit de ctitoriile sale: azilul si biserica, dar și școala din Bălăceanca. Preotului i se platea anual suma de 500 de lei avand grija a intretine biserica si scoala, 200 de lei pe an primeau doi dascali, precum si 1000 de lei pe an din care sa se cumpere carti si imbracaminte pentru copiii saraci din sat care se vor sili la invatatura”.

Moștenitorii boierului Diamandescu au vândut toată moșia Marietei Grigore Ghica. Aceasta  a donat un teren de 787mp pentru construirea unei noi cladiri. Noua scoala s-a construit in 1909 primul corp la care sa adaugat mai tarziu celelalte Sali de clasa lipite de acesta(1920).

In procesul verbal din 20 septembrie 1938 incheiat cu ocazia deschiderii noului an scolar se mentioneaza faptul ca la deschidere a participat si preotul paroh tinand un discurs alaturi de directorul scolii despre importanta ascultarii si a urmarii regulate a scolii. Totodata se mentiona faptul ca orele de religie se tineau lunea si vinerea. La deschiderea noului an scolar erau prezenti 60 de elevi.

In urma unei inspectii scolare din iulie 1943 facute domnului invatator Vasile Badicioiu care era si director, inspectorul mentioneaza: „dl badicioiu vorbeste incet fara nici o modulatie de voce, fara accent fara patos. Nu cunoaste psihologia copilului,nu face apel la fantezia creatoare a copiilor ....candidatul nu are metode de predare”. Insa nu ezita sa argumenteze starea de moleseala a dascalului: In 1940 ramane vaduv cu 2 copii mici. La 2 luni dupa aceasta zguduire este concentrat la regimentul 22 infanterie, copiii ramanand in grija unor straini. Razboiul a lasat rani adanci in sufletul dascalului. El avea nevoie de de o refacere morala, de stabilirea unui echilbru sufletesc, de o perioada de readaptare la mediu. Inspectorul concluzioneaza foarte frumos: „Este bine sa citim si dincolo de realitate obiectiva. Eu ma coborr in sufletul dlui badicioiu si ma intreb daca eu as fi fost pus in asemenea conditii psihologice, as fi fost oare in stare sa corespund asteptarilor celui care vrea sa ma judece ? De aceea socotesc ca cu toate constatarile mele de acum cu privire la pregatirea sa pedagogica si culturala ca si cele ale colegilor mei de control, e bine sa-i noteze aceasta activitate cu nota 7”

In 1943 erau inscrisi in toate clasele 239 de elevi dar fregventau doar 93 de elevi.

Conditiile din sat erau foarte dificile in special in caz de ploaie sau de ninsoare. Copiii erau imbracati foarte saracacios, unii nici macar nu aveau incaltaminte iar altii aveau 2 scandurele legate  cu o curelusa. Cu toate acestea, copiii nu proveneau numai din familii sarace, ci si din familii ce si-ar fi putut permite mai mult. Toata aceasta situatie se datora mentalitatii vremii respective: „asa cum poate creste un pui, un catel, un pisoiu, adica fara prea multe griji din partea parintilor”.

In procesul verbal de inspectie din 25 septembrie 1953 se mentiona construirea unor noi corpuri: 2 sali de clasa si o cancelarie. Scoala avea internat in care erau cazati 64 de elevi interni din care 22 fete si 42 baieti. Internatul de fete dispunea de 3 camere cu 15 paturi pentru 22 de fete unele dintre ele dormind cite doua intru-n pat. Una din camere nu avea soba . Ferestrele aveau un singur rand de geamuri . Atit la internatul de fete cit si la internatul de baieti nu exista posibilitatea de a face baie. Elevii faceau baie simbata cind se intorceau acasa. Nu exista la ambele internate spalator. Elevii se spalau dimineata in curte. Internatul nu avea nici sala de meditatie , meditatiile facinduse in sala de mese. 

Noul corp a fost finalizat pe 1 noiembrie 1953.











In anul 2011 Domnul Gelu Apostol primarul Comunei Cernica a construit o noua cladire moderna cu Sala de Sport pentru Scoala din Bălăceanca .





Share this

Related Posts

Previous
Next Post »