Testamentul lui Eftimie Diamandescu



Dispun de tot avutul meu miscatorsi nemiscator urmatoarele:

Pentru-ca vietuiesc de la anul 1860 cu consoarta mea Sophia, nascuta Niculescu, in cea mai buna armonie, dupa incetarea mea din viata ii las mostenire de veci mosia mea Macrina cu toate numirile e ice este alaturi cu mosia Niculesti de zester din judetul Ramnicu-Sarat, a dispune de dansa cum va voi, primind si toate actele de posesiaei, asemenea va stapani cat va traisi casele mele din Strada Primaveri No. 27, suburbia Amzei, iar dupa incetarea ei din viata va trece mostenire de veci la comuna orasului Bucuresci, a fi destinata de scoala.

1) Consoarta mea Sophia asemenea va stapani de veci tot ce va afla in casa la incetarea mea din viata adica, bani, giuvaericale, argintarie, cai, trasuri, mobile, a dispune de dansele cum va voi, fara a da compt la nimeni.

2) Din efectele ce am depuse in pastrare pe comptul meu la onorabila Casa de Depuneri cu recipisele No. 86394, 96922, 42849, 61171, insumeaza acum de lei 540,000, adica lei cinci sute patru-deci de mii in renta amortizabila si bunuri fonciare rurale; se va urma urmatoarele legate, din aceasta suma se va plati D-lui Constantin Emilian galbeni 2,000 adica doua mii, dota nepoatei mele Sevastacare bani sunt in pastrare la mine, asemenea din acesta suma consorta me ava primi conform dotei sale legalisata de onor. Tribunal sectia 3-a, anul 1860 Noiembrie 15, No. 190 al dosarului si al condicei 180, ata suma de lei vechi 72,000, adica sapte-deci si doua mii pentru bunurile rurale ce am primit despagubire de la propietatea de zester Niculesci, tot din suma aratata si galbeni 1,000 adica una mie, trusoul primit in dota, asemenea din suma aratata se va imparii in bine-faceri la persoanele aratate mai jos, dupa cursul bonurilor. Dece mii franci nepoatei mele Sevasta Emilian, dece mii nepoatei Lina Christopolu, cinci mii Lini Lazarescu, dece mii finei mele Ticuta Christopolu, dece mii varului meu Themistocle Tiulescu, cinci mii Miti lui Tudorica Mateescu, cinci mii fetei lui Petcu, dece mi domoiselei Lini Savescu, dece mii Asilului Elena Domna, trei mii lei la Mihai vizitiul, doua mii Safu, doica copilei mele, trei mii Stancului gradinaru de la Balaceanca si cat va trai I se va da pensie 60 franci pe luna, dece mii franci lui Gheorghe Basarabescu, o mie (sau suta) lei lui Tungulea paduraru, dece mii lei se va imparti la saracii din Bucuresti, cinci mii lei se va imparti satenilor de la Balaceanca, doua mii satenilor de la Zanoaga, doua mii satenilor de la Costesci; patru mi satenilor de la Niculesci si Macrina, dece mii la doua surori ale mele Elena Mateescu si Smaranda Christopolu, o mie lei lu Nita Ionescu, feciorul meu din casa si deosebit se va imparti la toti servitorii cere se vor afla la serviciu la moartea mea, cate patru sute de franci de persoana, cinci mii franci fiului meu Eftimie Cantea, dece mii lei la doi fii ai mei Manliu, dece mii lui Capitan Ion Basarabescu.

3) Mosia mea Zanoaga, din judetul Prahova, cu toate numirile ei, o las mostenire de veci  nepotului meu Petre Christopolu, primind si actele, disei mosii, asemenea ii las si o carfita de diamant.

 4) Mosia mea Costesci, din judetul Buzeu, o las mostenire de veci nepotului meu Alexandru Christopolu, primind si actele de posesia ei, asemenea ii las si un ceasornic de aur, monogram cu cifra mea.

Nepotului meu Vasile Christopolu, ii las o verigheta de brilant si doua tablouri, Iosif si Maica Domnului.- Mosia mea Balaceanca din judetul Ilfov, va fi dotata de veci pentru intretinerea Azilului infiintat pe mosie la anul 1890, sub absoluta ingrijire a consoartei mele Sophia, cat vat rai, dispunand de tot venitul annual, din venitul mosiei se va intretine Azilul, dandu-se fiecaruia cate o paine pe di, locuinta, hrana, lemne si cate cici lei pe luna de persoana, numarul azilenilor va fi pe cat va erta venitul total al mosiei, preferindu-se tarani de pe mosia Balaceanca, care Azil va purta numele de “Azilul Diamandescu” si deci dupa vremi venitul annual al mosiei se va mari, se va inmulti si numarul azilenilor infiintandu-se chiar in casele propietatii, intretinerea azilului, a scoalei si a Sfintei Biserici fondata la anul 1884, vor fi administrate de sotia meacat vat rai, fara a da compt la nimeni, avand intr’ensa toata confienta, se va numi un ingrijitor cu leafa de 1.200 lei pe an avand si locuinta in Azil, doi servitor a cate 320 lei pe an, avend amandoi locuinta in azil, si pentru repararea acareturilor se va cheltui pe fiecare an cate o mie lei si de vac ere trebuinta sim ai mult, tinandu-se in buna stare; preotului bisericei care va fi dupa vremi, I se va da pe fiecare an cate 500 (cinci sute)lei, avend grije a intretine biserica sis cola in stare buna si a face cele de cuvinta in memoria titorului acestor locasuri, se va da la cate doi dascali cate 200 (doua sute) lei pe an, se va da cate o mie lei pe an ca sa cumpere carti si imbracaminte la copiii saraci cari se vor sili la invatatura, preferindu-se fii satenilor Balaceni, cautarea sufletului si inmormantarea o va face consorta mea, caci intr’ensa am confienta, luand si dispunand pentru acesta de tot ce se va gasi naht in casa cum si la Casa de Depuneri la moartea mea, dup ace mai intai va desface din alea suma legatelor la persoanele de mai sus. Din acei bani se va cheltui atat pentru inmormantarea mea, facerea unui monument si cautarea sufletului; inmormantarea se va face la mosia Balaceanca, fara nici o pompa, slujit in Bucuresti si pornit la mosie, unde mi se va face serviciul religios de mai multi preoti de tara.

Acestea sunt ultimele mele dispozitii si pentru executarea testamentului meu dupa incetrea mea din viata si a consortei mele Sophia, numesc epitropi pe D-nii Constantin Emilian si Petre Christopolu, nepotii mei, sa staruiasca a se indeplini intru tote legatele aratate in testament.

Nepotului meu Emilian I se va da 20,000 de mii franci, doua-deci din suma prevazuta pentru faceri de bine, iar dupa moartea numitilor, vor veni d’a dreptul doi din rudele mele cele mai de aproape.

Acest testament l’am scris si iscalit insu-mi cu mana mea intru toate facultatile mele mintale la anul una mie opt sute nou zeci si doi, iunie doua-spre-zece, in orasul Bucuresci.

Anul una-mie opt-sute nua-zeci si doi, Iunie in doua-spre-zece, in doua exemplare.
                                                             
EFTIMIE DIAMANDESCU

Desi in testamentul meu cu data de 12 Iunie 1892, la pagina intaia art. 2, randul 21 se prevede ca la casa de depuneri am suma de 540,000 cu recipistele No. 86,394, 96,926, 42,849, 28,670, si 61,194, insa aceste recipise le-am preschimbat intr’una singura No. 86,560 in suma de lei 580,000 cu data 22 martie 1893.
Anul una-mie opt-sute noua-zeci sit rei, Iulie 4

EFTIMIE DIAMANDESCU




Share this

Related Posts

Previous
Next Post »