Inspectarea acoperișului bisericii - un alt pas



Ieri, 23 ianuarie 2020 am mai făcut un pas important în pregătirea documentației necesare pentru refacerea si consolidarea bisericii.

Astfel s-a creat un acces provizoriu în podul/acoperișul bisericii în vederea inspectării stării acestuia. Pentru realizarea accesului, au fost prezenți meșterii Marian și Sorin si am avut nevoie de o mașina cu nacelă asigurată de firma Electro Călin Brănești, cărora le mulțumim pentru susținere. S-a constat starea de degradarea profundă a asterealei. Astereala este reprezentată de un strat de scânduri fixat peste căpriori, acoperind scheletul șarpantei. S-a mai constat lipsa unei folii anticondens sau a unei  hidroizolații care ar fi trebuit să fie montată peste astereală, sub tablă.

Sistemul de boltire este realizat sub forma de arce din lemn, avand montate transversal șipci din lemn, trestie și ipsos. Cele două turle sunt realizate din lemn în etape și ani diferiți.,













4



S-a constatat faptul că bolțile nu sunt nici măcar din cărămidă. Biserica fiind monument istoric, nu vom putea modifica bolțile înlocuindu-le cu altele mai trainice din ciment, ci doar le vom putea restaura. Posibil, din această cauză, să nu putem schimba nici pictura.

În orice caz, acoperișul va trebui refăcut, adăugate două centuri perimetrale, se  va realiza un sistem de contravântuire în planul acoperișului și vor fi înlocuite elementele din lemn afectate de umiditate și ciuperci. Lucrarea va fi una foarte complicată.

Mai multe informații despre realizarea acestei documentații dar și despre etapele următoare găsiți aici:

Realizarea documentației ne costă 69.250 lei din care s-a plătit până în acest moment suma de 15.000 lei.

Cine poate să sprijine financiar această lucrare o poate face donând direct în contul parohiei

RO48 RNCB 0069 0352 4074 0001 BCR .

sau la biserică unde va primi chitanță.

Ne puteți sprijini și prin completarea formularului 230 de redirecționare a 3,5 % din impozit (în cazul persoanelor fizice) sau 20% (în cazul firmelor).

Mai multe despre aceste formulare găsiți aici:

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »